Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-03@13:33:30 GMT

طبیب طالقانی؛ مرد شماره دو نهضت جنگل در کشور

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۹۹۹۲۴

طبیب طالقانی؛ مرد شماره دو نهضت جنگل در کشور

حشمت طالقانی به دلیل مهارت در امور راه سازی، زیر بنایی، پزشکی و بویژه نظامی، مغز متفکر نهضت جنگل یاد می شود، که به دلیل حضور سالیان متمادی خود و پدرش در لاهیجان از محبوبیت بسیاری در میان مردم این ناحیه از گیلان برخوردار بود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛  علیرضا شاه حسینی کارشناس ارشد مدیریت اجرایی و پژوهشگر تاریخ و فرهنگ نواحی شمال ایران، در یادداشت اختصاصی برای "تیتریک"، به مناسبت یکصد و یکمین سالگرد شهادت دکتر ابراهیم حشمت طالقانی نوشت: ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ مصادف با سالروز شهادت دکتر ابراهیم حشمت طالقانی یکی از مفاخر و مشاهیر ارزشمند طالقان در جریان نهضت میرزا کوچک خان جنگلی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نهضت جنگل که به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی در سال ۱۲۹۳ تا سال ۱۳۰۰ در گیلان، یکی از جنبش های موثر در تاریخ معاصر ایران است که در خلال جنگ جهانی اول و آخرین سالهای حکومت قاجار بر ایران به وقوع پیوست.

در خصوص این جریان مطالب ارزشمند زیادی به چاپ رسیده است، این جریان از دو منظر نقش مهمی در تاریخ معاصر ایران دارد، از طرفی یک جریان ملی با رویکرد حفظ تمامیت ارضی کشور و یک جریان ضد استعماری است و از طرفی یک جریان دینی و اعتقادی است، به طوری که مقام معظم رهبری در بیانات ارزشمندشان از این جریان به عنوان مینیاتوری از جمهوری اسلامی یاد کرده اند.

مقام معظم رهبری در خصوص میرزا کوچک خان جنگلی و جریان نهضت جنگل در کنگره بزرگداشت میرزا کوچک خان به تاریخ آبانماه ۱۳۹۱ فرمودند:" ایشان یک واحد مینیاتوری از نظام اسلامی را در همان محدوده خاص خود-گیلان- ایجاد کرد.ما در دوران مبارزه خودمان،هر وقت نام میرزا کوچک خان را به یاد می‌آوردیم و شرح حال او را می خواندیم، نیرو می گرفتیم. او از همت و اراده و شخصیت و هویت خود خرج کرد، برای اینکه به یک نسل هویت و شخصیت و نیرو و اراده ببخشد. این بسیار ارزش دارد."

بدین منظور به مناسبت یکصد و یکمین سالروز شهادت یار و همراه میرزا کوچک خان جنگلی، دکتر ابراهیم حشمت طالقانی، مغز متفکر و نفر دوم نهضت جنگل به بخشی از خدمات وی در طول دوران حیات ایشان خواهیم پرداخت.

ابراهیم حشمت طالقانی ملقب به حشمت الاطبا و سردار حشمت به سال ۱۲۶۴ در روستای شهراسر طالقان دیده به جهان گشود، وی فرزند عباسقلی حکیم باشی از طبیبان حاذق طالقانی بود که در لاهیجان به طبابت می پرداخت و پیشینه ای طولانی در امر طبابت در این دیار داشت.

دکتر حشمت طالقانی پس از طی مراحل تحصیل در تهران و در مدرسه آلیانس فرانسه در دوره طب دارالفنون به فراگیری علم پزشکی پرداخت، وی مدتی به عنوان پزشک ارتش به خدمات پزشکی خود ادامه داد تا در جریان نهضت جنگل به میرزا کوچک خان جنگلی پیوست.

از وی به دلیل مهارت در امور راه سازی، زیر بنایی، پزشکی و بویژه نظامی، مغز متفکر نهضت جنگل یاد می شود، که به دلیل حضور سالیان متمادی خود و پدرش در لاهیجان از محبوبیت بسیاری در میان مردم این ناحیه از گیلان برخوردار بود بطوری که خدمات زیربنایی از جمله احداث کانال آبی به طول چهل کیلومتر و اتصال آن به رودخانه دیسام در ده کیلومتری سیاهکل، از ابتکارات ایشان است که در مدت شش ماه با بکارگیری بیش از پنج هزار نفر از مردم بومی، نقش مهمی را در احیای اراضی و خطر نابودی ناشی از خشکسالی در آن منطقه ایفا کرد.

وی با ایجاد یک تشکیلات منسجم و منظم نظامی در شرق گیلان بیش از دو هزار نیروی آموزش دیده را برای پشتیبانی جنگ بر علیه نیروهای متخاصم و اجنبی که در خلال جنگ جهانی اول علی رقم بی طرفی ایران در جنگ جهانی، که بر بخش های زیادی از ایران مسلط شده بودند تربیت کرد، به طوری که محدوده استحفاظی و تحت فرماندهی وی، از آماج حملات نیروهای متخاصم مصون بود و بنا به اسناد تاریخی آن زمان در بسیاری از جنگ هایی که وی فرماندهی آن را عهده دار بود به پیروزی و موفقیت در برابر قوای بیگانه دست می یافت.

از دیگر خدمات وی در حوزه راه سازی ساخت راه سیاهکل به لاهیجان است که مستقیما منسوب به ایشان می باشد.

در ساخت راه هایی از جمله، راه جمعه بازار به فومن، فومن به صیقل کومه شفت، فومن به لولمان، لولمان به سقه بن، فومن به گشت، گوراب زرمیخ به کسما، لولمان به صومعه سرا، گوراب زرمیخ به صومعه سرا، صومعه سرا به نرگستان، کسما به ضیابر و ضیابر به اسالم مشارکت و از طرف میرزا کوچک خان جنگلی بر احداث این مسیرها در گیلان نظارت داشت.

میرزا کوچک خان پس از جریان مشروطه که منجر به تبعید وی شد، در جریان بازگشت و ورود به شهر رشت در درگیری با قوای قزاق روس و در پی دخالتهای بیگانگان در امورات ایران که عرصه را بر مردم تنگ کرده بودند، از ناحیه پا مورد اصابت گلوله قرار گرفت، وی را برای درمان نزد دکتر حشمت در لاهیجان بردند، بدین وسیله دکتر حشمت، با مداوای میرزا کوچک خان، وی را از خطر حتمی نجات داد.

از این رو خدمات پزشکی و رایگان دکتر حشمت طالقانی در دیار کوچک خان جنگلی به مردم غیرتمند این نواحی در شهرهای مختلف گیلان از جمله لاهیجان، رشت، لشت نشا و ده ها منطقه دیگر حائز اهمیت است.

دکتر ابراهیم حشمت طالقانی پس از سالها خدمت در گیلان و عقب راندن متجاوزین به خاک کشور و در جریان نهضت جنگل توسط قوای دولتی وقت دستگیر و در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۲۹۸ در قرق کارگزاری شهر رشت به دستور عبدالحسین تیمور تاش ملقب به سردار معظم به دار آویخته شد و به درجه رفیع شهادت نایل آمد.

سید اشرف الدین حسینی ملقب به نسیم شمال شعری را در پی شهادت دکتر حشمت طالقانی سروده است:

رشت شد نامدار ایوالله شاد شد مالدار ایوالله

دکتر طالقانی اندر رشت رفت بالای دار ایوالله

 

انتهای پیام/ 

منبع: دانا

کلیدواژه: میرزا کوچک خان جنگلی جریان نهضت دکتر حشمت نهضت جنگل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۹۹۹۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شماره هجدهم کتاب هدهد سفید در نمایشگاه کتاب رونمایی می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، ظهر چهارشنبه در آئین در اختتامیه دومین جشنواره ملی شعر و داستان کودک و نوجوان «دوست من کتاب» محمدرضا اسفاری، مدیرکل ترویج کتابخوانی و امور فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اظهار کرد: در نهاد کتابخانه‌های عمومی چند سالیست تعییرات جدی در رویکردها اعمال و به یک نهاد خدمت محور تبدیل شده است.

وی با اشاره اینکه در کتابخانه‌های مرکزی و استان‌ها نزدیک به ۶۰ خدمت ارائه می‌شود افزود: بخشی از این خدمات مخصوص کودکان و نوجوانان است به نحوی که کمتر از سه سال گذشته طرح هدهد سفید در ابعاد مختلف برای فعالیت‌های کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شده است.

مدیرکل ترویج کتابخوانی و امور فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تأکید بر اینکه این مهم به چهار دسته تقسیم می‌شود گفت: در همین زمینه کتابخانه‌های مخصوص کودکان و نوجوانان با نام هدهد سفید فعالیت می‌کنند و کتابخانه‌های سیار نیز به همین نام مزین هستند.

وی با تاکید بر اینکه در فاز دوم، مجله و کتاب هدهد سفید است که شماره ۱۸ این کتاب در نمایشگاه کتاب رونمایی و در دسترس علاقمندان قرار می‌گیرد اضافه کرد: گام بعدی جشنواره دوسالانه هدهد سفید که جزو پرطرفدارترین جشنواره‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی است و به صورت مجازی و حضوری برگزار می‌شود.

اسفاری با بیان اینکه در نهایت برنامه تلویزیونی هدهد سفید است که مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است و در شبکه کودک پخش شده است یادآور شد: نهاد کتابخانه‌های عمومی خدمات جذاب و ویژه که تقریباً رایگان است، ارائه می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: اگرچه بهره‌مندی از ظرفیت رسانه برای معرفی این خدمات نیز در دستور کار است.

مدیرکل ترویج کتابخوانی و امور فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ادامه متذکر شد: معرفی کتابخانه، ترویج فرهنگ مطالعه و ترویج فرهنگ استفاده از کتابخانه مجدانه پیگیری می‌شود.

وی با بیان اینکه حرکت به سمت ایجاد عدالت فرهنگی در سراسر کشور رویکرد نهاد کتابخانه‌هاست ادامه داد: تلاش ما بر این است که خدمات کتابخانه‌های عمومی چه در پایتخت و چه بین قشر عزیز و زحمتکش عشایر به جهت دسترسی به امکانات به طور یکسان ارائه شود.

اسفاری تاکید کرد: در این راستا طرحی به منظور ارائه خدمت به عشایر در حال اجراست.

وی در بخش دیگر از سخنانش به فعالیت ۷ هزار و ۵۰۰ کتابدار در سراسر کشور به حدود ۴ هزار کتابخانه خدمت ارائه می‌دهند اشاره کرد و گفت: کتابدار در خط مقدم ارائه خدمات هستند.

مدیرکل ترویج کتابخوانی و امور فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در پایان ضمن اینکه ترویج هر چه بیشتر کتاب و کتابخوانی با جشنواره‌هایی همچون جشنواره رضوی، هدهد سفید و دیگر عناوین که در حال برگزاری است به جد پیگیری می‌شود یادآور شد: کودکان بی‌گناه غزه حدود هفت ماه است در آماج حملات رژیم منحوس صهیونیستی قرار دارند و در این میان نقاطی همچون کتابخانه و دانشگاه نیز مورد حملات این رژیم جعلی قرار گرفت.

کد خبر 6094666

دیگر خبرها

  • ۹ قانون عجیب که فقط در کشور سوئیس وجود دارد!
  • آزادی ۲۸ زندانی پاکستانی در سفر اژه‌ای به هرمزگان
  • آزادی ۲۸ زندانی پاکستانی در جریان سفر اژه‌ای به هرمزگان
  • رونمایی از نشان صادراتی GTS Plus سمنان
  • شماره هجدهم کتاب هدهد سفید در نمایشگاه کتاب رونمایی می‌شود
  • چرایی پیش‌بینی‌ناپذیری از ایران فردا | برخوردها از سال ۸۸ جامعه را پیچیده‌تر کرده | تنش‌های بزرگ در دل رخدادهای کوچک است!
  • دعای خیر عباس‌میرزا در حق ناصرالدین‌شاه یک‌ساله: پنجاه سال خوشی‌ها ببیند
  • مسئولان مشکلات کارگران را مورد توجه قرار دهند
  • رزمایش اطفای حریق در جنگل‌های تمام استان‌ها اجرا می‌شود
  • ویترین تسنیم شماره ۶۵۷/ اکسپو در «خانه امن»